Hoppa till sidans innehåll

Rengsjös okända IP

26 AUG 2009 16:53
Här i skogen mellan Nybruket och Fjällmyratjärn efter Växbovägen låg Kick Off - Rengsjös okända IP där Per Larsson ("Tecknar-Lasse") och hans ungdomskamrater spelade fotboll.
  • Skapad: 26 AUG 2009 16:53

Tecknar-Lasse jobbade som tecknar på Aftonbladet och avled 30 augusti 2010, 86 år gammal. Han bodde störrre delen av sitt liv i Stockholm men förblev för alltid en Rengsjöbo. Tecknar-Lasse älskade sitt Rengsjö, och människorna här.

Lasse bildade pojk-klubben Skogsbo IK i mitten av 1930-talet, och det var medlemmarna i Skogsbo IK som spelade på Kick Off. 

-Vi var väl en tio, tolv grabbar i åldern tio till femton år, minns Lasse.

-Vi hade väldigt roligt under några år innan vi skingrades. Vi spelade inte bara fotboll på Kick Off utan vi hade andra idrotter också.

-Bland annat sprang vi 400 och 800 meter uppe på åsen ovanför klubbstugan - vi hade en sådan också - som låg nere i en ravin mot Innebytjärn.

Lasse visar vägen ner till Skogsbo IK:s klubbstuga. Han har inte varit här på över femtio år men pekar ändå exakt ut vad stugan låg. I dag är en dörr allt som återstår av den lilla klubbstugan.

Runt omkring är det igenvuxet och ingenting förutom dörren påminner om att det här en gång fanns en klubbstuga för Hölepojkarna. Även vid Kick Off har träden tagit över och endast en liten del av planen kan skönjas.

-Det var en lite konstig plan för den såg ut som ett strykjärn. Lite bredare i ena änden och smalare i den andra, berättar Lasse.

-Vi spelade inte mot andra lag utan delade upp oss och spelade mot varann men det var tuffa matcher i alla fall.

-Jag tog fram en  vit stjärna som vi hade som klubbmärke och under det broderade vi Skogsbo IK. Vi hade inga enhetliga tröjor utan vi satte på märket på dom kläder vi hade.

Det var som sagt inte bara fotboll som Skogsbo IK sysslade med. Förutom 400 och 800 meter hade man också orientering och marathon på programmet. Marathon var att man sprang Hölesjön runt.

-När vi orienterade hade vi inga kartor utan sprang på vägar som vi kände till, säger Lasse. Vi kontrollen satt i bland några föräldrar och stämplade våra kort med stämplar som vi hade skickat efter i Åhlen&Holm katalogen.

En gång när man sprang marathon gick det lite snett för Lasse.

-Jag och Lasse Bodin sprang tillsammans men han var en bit före mig. När vi kom till Lapphagen genade jag men gick inte bättre än att jag sprang rätt in i hösgården hos Albert och Ester Persson.

-Jag fastnade i hönsnätet och de stackars hönorna flaxade och kacklade så Ester kom utspringande.

-Jag tog mig snabbt loss och lommade skamsen i väg... Ester hann nog aldrig uppfatta vem det var som hade sprungit rätt in i hönsgården.Här i en ravin ner mot Innebytjärn låg Skogsbo IK:s klubbstuga. I dag finns bara en dörr stödd mot en tall kvar som påminner om stugan.

 

 Här till höger om skotervägen är platsen för Kick Off.


Medlemmarna i Skogsbo IK. Övre raden fr v Åke Berglund, Sven Persson, Knut Roos, Mauritz Johansson, Per Larsson. Undre raden: Elis Roos Erland Olsson, Lasse Mickelsson, Sven Linck, Rune Arvidsson.
Bilden tagen 1938


Här är några andra gamla IP:n!

 

Bränsla tillkom redan under 1930-talet och användes både som fotbolls- och idrottsplan. Så sent som i slutet av 1950-talet arrangerades skolmästerskap för Rengsjö på Bränsla.

Bollplanen vid Jon-Anders gruva och Högkvist användes också under 1930 talet av Hölepojkarna. Skogsbo IK spelade även matcher på Högkvists och under 1950-talet användes planen flitigt av de unga Hölepojkarna. Här hoppades både längdhopp och höjdhopp, men man spelade även landbandy på Högkvists. Från början var planen relativt stor men när RSK byggde sitt nya IP togs grus till underlag från Jon-Anders gruva, och då blev planen betydligt mindre. I dag har naturen tagit över Högkvists och den en gång så stolta planen är på väg att växa igen helt och hållet - liksom även Bränsla.


Mera IP

I Svedja spelade Svedjapojkarna med Svedbergsbröderna i spetsen fotboll på en plan uppe på åsen som kallades Torpet (läs: törspe).

Känner du till något gammalt IP som vi kan berätta om på RSK:s  hemsida mejla i så fall gärna till: This is a mailto link


Kick Off inte första planan vid Nybruket!

Kick Off var inte det första IP vid  Nybruket. Det var en plan närmare gården Nybruket. Här spelades t o m "officiella" matcher mot lag från andra orter men mest handlade det om byamöten. Den stora stjärnan hette Anders Persson som sedan blev en av Hälsinglands bästa skidåkare.


Läs mer om RSK:s historia här!
 

 

Skribent: Sven-Anders Eriksson


Fotbollen: 123-083 84 82
Bingon: 123-198 14 97


BLI MEDLEM

I RSK
Avgifter 2020
Enskild medlem: 150 kr

Familj: 300 kr
Guldmedlem: 1 000 kr

Klicka på Medlem och
lägg in dina kontaktuppgifter
Ange namn o personnummer

Sätt in avgifterna på
Plusgiro 489 50 38 -0
eller Swish 123-083 84 82

Medlemslott: 150 kr
Kontakta Sonja From

Medlemsärenden och adressändring:
 Sonja From,
sonjafromrengsjo(a)gmail.com
Telefon: 070-388 69 97
Gäller även årskort

ENTRÉ IP
Vuxna: 50 kr
Div 5  o ungdom under 18 år: Gratis
Årskort: 400 kronor

HYRA RSK-LOKALEN
Roland Hedlund,
070-679 14 31

Medlem: 1 500 kr
Icke medlem: 2 000 kr
Ev städavgift: 1 000 kr
Möte max 2 tim: 500 kr      

                                                            

 
Du kan också stödja
   RSK genom att bli
  medlem i Club Intersport

                                         

 

 

UTVALD LEVERANTÖR

 HUVUDSPONSORER
 

                             -Bollnäs     

Ange alt-text här.DRÄKTSPONSORER 

 

 
     Dannes Transporter

 
Listan med alla sponsorer! 

 

 

 

                                                                                    

Postadress:
Rengsjö SK - Fotboll
Bergavägen 2
82158 Rengsjö

Besöksadress:
Rengsjö IP, Tjuvstenen 9265
82158 Rengsjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info